Országos Diákparlament, Székesfehérvár, 2014

A Vörösmarty Színházban rendezett nyitó plenáris üléssel elkezdődött az Országos Diákparlament programsorozata Székesfehérváron. A háromnapos tanácskozásra háromszáznál is több általános és középiskolás diák érkezett, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Mészáros Attila alpolgármester, az ODP megválasztott levezető elnöke köszöntött. Szombaton szekcióülésekkel folytatódik, majd vasárnap ismét plenáris üléssel ér véget a Diákparlament.

Az Országos Diákparlament a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozás, melyet legalább háromévente kell összehívni az oktatásért felelős miniszternek. Célja, hogy a diákok jogainak érvényesüléséről, hatékonyabbá tételéről ajánlást fogalmazzon meg az oktatás döntéshozói számára.

Nagy megtiszteltetés Székesfehérvár számára, hogy Budapest és Zánka után, a megyei jogú városok közül elsőként városunkban rendezik meg az Országos Diákparlamentet november 21-23-a között. Hosszú hónapok előkészítő munkája előzte meg a háromnapos tanácskozást. Szeptember 1-19-e között az ország valamennyi általános és középiskolájában, illetve kollégiumában megszervezték az intézményi szintű diákparlamenti üléseket, melyeket októberben megyei szintű fórumok követtek. Ez utóbbi egyeztetéseken választották meg azokat a delegáltakat, akik részt vesznek az Országos Diákparlamenten. Székesfehérvárra több mint 300 általános és középiskolás és csaknem 30 tanár érkezett az ország minden részéről, Fejér megyét tizennégy fiatal képviseli.

Az Országos Diákparlament a nyitó plenáris üléssel kezdődött ma délután a Vörösmarty Színházban, ahol elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. „Hazatért a parlament Székesfehérvárra, a nemzet történelmi fővárosába.” – kezdte gondolatait a városvezető, majd elmondta: tapasztalatai szerint a XXI. századi fiatalok igenis megszólíthatóak, ha olyan témákat kínálunk számukra, ami érdekli őket, és minderre olyan technikai eszközöket alkalmazunk, melyeket ők a mindennapjaikban használnak. A polgármester arra biztatta a fiatalokat, hogy az életükben legyen természetes a közösség ügyeivel való foglalkozás, a különböző nézetek kinyilatkoztatása és ütköztetése demokratikus keretek között. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlévő fiatalok közül sokan tagjai leszek a felnőtt parlamentnek is, illetve településeket fognak vezetni. Dr. Cser-Palkovics András megköszönte az Országos Diákparlament szervezőinek munkáját, és jó tanácskozást kívánt a fiataloknak a következő napokra.

„Fehérvár nemcsak szavakban, hanem a tettekben is igazi diákváros, amihez szívből gratulálok!” – így köszöntötte a diákokat és a szervezőket Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár, aki megnyitotta az ODP-t. Elmondta, hogy a résztvevők 1 millió 300 ezer fiatalt képviselnek. Balog Zoltán, az emberi erősforrások minisztere szavait tolmácsolva hangsúlyozta: a Diákparlament célja, hogy teret adjon a diákság képviselőinek, és tanácskozási lehetőséget biztosítson a küldötteknek olyan országos horderejű kérdések megvitatásra, amelyek a fiatalok jelenét és jövőjét meghatározzák. „A köz ügyeit képviselni páratlan lehetőség, s egyben szívszorító felelősség. A Diákparlament az egyetlen olyan testület, amely a magyar diákságot iskolatípusok és régiók szerint is képviseli. Az érdemi viták után az Önök által megfogalmazott ajánlásokat a nevelésügy minden szintjén úgy kellene tekinteni, mint amelyeket a legmegbízhatóbb kísérleti eszköz, a személyes tapasztalat támaszt alá… Azok, akik Önöket ideküldték, bíznak és hisznek Önökben… A diákságot érdemes és muszáj komolyan venni!” – mondta Sipos Imre, majd szintén jó tanácskozást kívánt a fiataloknak.

A köszöntők után az Országos Diákparlament egyhangúlag Mészáros Attila alpolgármestert választotta meg az ODP levezető elnökének. Ugyancsak voksoltak a szavazatszámláló bizottság tagjairól, a jegyzőkönyvvezető személyéről, illetve elfogadták a Diákparlament ügyrendjét, a plenáris és szekcióülések feladatait, melyeket Mészáros Attila ismertetett.

A nyitó plenáris ülés további részében a Nemzeti Ifjúsági Tanács munkájáról beszélt Kaszás András alelnök. Elmondta: szervezetük a demokratikus értékekre alapozva nyitottan működik, előmozdítja a hatékony párbeszédet, és a legmagasabb szinten képviseli az ifjúság érdekeit. Dr. Jásper András, a Diákközéletért Alapítvány elnöke az Országos Diákparlament Előkészítő Bizottságának munkájáról adott tájékoztatást, végül Rácz Zoltán, a Székesfehérvári Diáktanács korábbi elnöke beszélt arról az országosan is példaértékű, építő jellegű párbeszédről, amely az elmúlt három évben kialakult Székesfehérvár Önkormányzata, a Diáktanács és az iskolák között.

A nyitó plenáris ülést követően ma este közoktatási és felsőoktatási fórummal folytatódott az Országos Diákparlament a Vörösmarty Színházban és a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. November 22-én, szombaton a diákönkormányzatok működéséről, belső és külső kommunikációjáról, a közösségi szolgálat tapasztalatairól és lehetőségeiről, az iskolai és kollégiumi konfliktusokról, azok megoldási lehetőségeiről és a diákszervezetekről tartanak szekcióüléseket. A tanácskozás-sorozat november 23-án, vasárnap a záró plenáris üléssel ér véget, amelyen részt vesz többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár.

Szöveg: Havasi Tímea
Fotók: Simon Erika

Forrás: http://www.okkfehervar.hu